Vinograd pod Šmarno goro


Največja zbirka trt v Sloveniji, če ne v Evropi

Obiskal sem g.Tugomirja Najdiča, lastnika največje zbirke trt daleč naokoli.Ker je zadeva zelo specifična, sem naprosil g. Tugomirja, da mi je na kratko opisal svojo zbirko:

"Vinograd je lociran na zemljišču mestne občine Ljubljana, površina na kateri imam zasajeno trto in stebričasto sadje znaša caa 1000m2. Sem zbiratelj namiznih sort grozdja in stebričastega sadja. Skupno imam 340 različnih namiznih sort (od tega je približno 80% sort relativno odpornih na glivične bolezni, ostale sorte niso odporne na glivične bolezni), ter caa 100 različnih sort stebričastega sadja, od tega 70 sort jabolk, 7 sort hrušk, 7 sort češenj, 7 sort sliv, ter 2 sorti kosmulj. Glede na to, da posamezne sorte grozdja dozorevajo sukcesivno, je sveže grozdje na razpolago od konca julija pa do konca oktobra, vsakih 10 do 15 dni na novo dozori 15 do 20 različnih sort. Ker Avstralija in Nova Zelandija nimata svojih lastnih sort (vse njihove sorte so uvožene iz Evrope in Amerike), v svojih kolekciji nimam njihovih sort."

Ko boste pazljivo pogledali spodnje slik, boste videli del zbirke, različne oblike, barve grozdov in jagod. Po slikah grozdja pa so še slike stebričastega sadja, čisto na koncu pa tudi nekaj prelepih slik, katere mi je posredoval g. Tugomir.


Gospa in gospod Najdič rada pobegneta iz Ljubljane v vinograd ob Savo,
katerega z ljubeznijo skrbno obdelujeta.

Nekaj čudovitih slik je prispeval tudi sam g. Tugomir