VRHPOLJSKI POHOD

                 

 

 

 

 

 

 

    V NEDELJO, 27. FEBRUARJA 2011, OB 7.00 URI

 

Vinarsko turistično društvo Vrhpolje nas vabi na tradicionalni pohod  » MED VRHPOLJSKIMI VINOGRADI«, zadnjo nedeljo v februarju.

 

Zberemo se na že znanih postajališčih in ob 7.00 uri na AP GLAZIJA in ob  7,15 uri na AP Žalec. Odpeljemo se  proti Vipavi, kjer zavijamo desno do naselja Vrhpolje.

Začetek in konec pešpoti je v Vrhpolju pred Gasilskim domom. Pot nas pelje skozi vinograde pod vznožjem vasice Duplje, ki jo obkrožajo vinogradi – trte sauvignona. Pot nadaljujemo proti pobočju Nanosa in pod Starim gradom, 225 m n.v., ob hudourniku Bela krenemo nazaj proti Vrhpolju. Ob poti so mlini in kovačije ter čudoviti tolmuni: Kotelj, Sklečka, Korita, Tekc in Hudičev stolček. Po ustnem izročilu je sam hudič zvalil skalo v tolmun tako, da je pod njo nastalo priljubljeno kopališče. Višje v soteski je mogočna stena, ki jo je voda skozi tisočletje grizla in na njej pustila čudovite sledi. Izza struge se dviga tudi znana plezalna stena Bela, obiskana s plezalci iz cele Evrope. Tukaj se ločimo od hudournika Bele in pridemo visoko nad vasjo na Pšavo, od koder se odpre pogled v dolino in na višje ležeče vinograde. Ob poti so razvaline majhnega samostana(kapucini so v njem že davno pridelovali vino). Nato sledi spust mimo cerkvice sv. Ahacija, 224 m n.v. ob vinogradih, ki  nam zaradi izredne lege dajejo najboljše grozdje za vrhunska vina. Na koncu poti nas bodo prijazni domačini pogostili z malico in kozarcem vina za 5.00€.

 

Pot ni težavna in jo bomo zmogli prehoditi v dobrih štirih urah.Ob poti bo poskrbljeno za topel čaj. Ob zaključku se bomo pohodniki lahko okrepčali z toplo malico, sledi družabno srečanje z glasbo v gasilskem domu.Člani turističnega društva Vrhpolje bodo organizirali degustacijo svojih vin. Naša skupina pa po v  Brankovi kleti poskusila tudi lanskoletni vinski pridelek.

 

Po njej pa nas bo vodil PLV FRANJO KUNEJ. Primerna  je za vse starostne skupine, saj ni težavna  in gre po lahko prehodnih poljskih poteh, z manjšimi vzponi in spusti, seveda pa je potrebno imeti pohodniško opremo.

 

Prijavite se na telefonsko številko 031 706 509- FRANJO in na avtobusu plačate 17.00 € za prevoz.

 

        LEP SONČEN DAN VAM ŽELIM PO DEŽELI SAUVIGNONA !