KARLOVICA                      

 

                    

                       

 

 

 

 

 

  V NEDELJO, 15. MARCA 2009 OB 7.00 URI

 

Prejšnji mesec smo prehodili zahodni del Brkinov, danes pa vas vabimo, da prehodimo še osrednji in vzhodni del Brkinov z vasico Pregarje, 709 m.n.v., ki je največja vas v srcu Brkinov, z zanimivo cerkvijo sv. Lovrenca na Jezeru iz leta 1648.  

 

Dobimo se že na običajni avtobusnih postajališčih in seveda ob 7.00 uri na Glaziji in ob 7.10 uri na AP v Žalcu. Odpeljali so bomo do Ilirske Bistrice in naprej do zanimivega mesta Prem, 486 m.n.v. . Njegove znamenitosti boste izvedeli na avtobusu in vredno si ga bo ogledati. Po ogledu se zapeljemo do naselja Čelje, kjer izstopimo. Iz glavne ceste zavijemo v levo po makedamski  cesti mimo cerkve sv. Antona  in preko Lekčevega hriba 606, m.n.v.in Vetrnice, 597 m.n.v.  ter mimo kmetij Urha, Dekleve, Mrčka, Postrvice do Pregrade . Tukaj bo krajši počitek.

 

Iz Pregrade nadaljujemo našo pot po brkinski cesti, ki je do Tatre speljana po slemenu in nas iz križišča na koncu vasi pelje naravnost navzgor. Desno nad cesto je hrib Karlovica, 772 m.n.v. z velikim vodnim zbiralnikom. S tega hriba je izredno lep razgled na Pregarje, na ves vzhodni del Brkinov in na Snežnik. Ko se cesta zravna, smo že v malem naselju Gabrk, 740 m.n.v. Od tu že vidimo naselje Rjavče, 760 m.n.v . Desno vidimo kraj Pivko in pogorje  Vremščice.V vasi Tatre zavijemo levo in čez hrib Golič, 715 m.n.v. prispemo v naselje Orehek pri Materiji. Tukaj bomo poiskali bližnjico do vasi Slivje, 588 m.n.v.  in naprej do Markovščine, kjer se naša pot čez Brkine zaključi.

 

V kolikor bo cesta med Pregarjem in Tatrami asfaltirana, bomo poiskali ugodnejšo varianto in se bomo podali  do naselja Obrov ali Gradišča pri Materiji.     

 

Opisana pot ni težavna in jo bomo zmogli prehoditi v petih urah. Primerna je za vse starostne skupine. Varno po njej vas bo vodil PLV FRANJO KUNEJ.

 

Prijave zbiramo na telefonski številki 031 706 509 do zasedbe avtobusa in za prevoz plačate 15.00 €.

 

               OBILO UŽITKA IN VAREN KORAK PO BRKINSKI POTI !