PLANINSKO DRUŠTVO ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO   VARSTVO

CELJE

    

 

ODSEK ZA POHODNIŠTVO,  IPAVČEVA 18, 3000 CELJE

Sekcija PIRAMIDA MARIBOR-PTUJ

 

 

TROMEJA - PEČ (1509 m)

 

SOBOTA, 9. APRIL 2011

 

Ob 4.30 se bomo zbrali na ŽP Ptuj, ob 5.00 na parkirišču pred Mercator centrom na Tržaški cesti 14, v Mariboru. Sledi vožnja v smeri Celja - Ljubljane – Jesenic – Kranjske gore do Rateč.

V Ratečah zapustimo avtobus in se s parkirišča odpravimo peš po cesti med hišami in v gozd. Pot poteka povečini skozi gozd in se rahlo vzpenja. Po kratki strmi poti skozi gozd pridemo na travnik, s katerega že vidimo Dom na Tromeji (1145 m).

Po postanku se odpravimo levo od Doma (nekdanja karavla)  po cesti ter po markirani stezi proti vrhu Tromeje. Pot poteka skozi gozd in v ključih tako, da ni preveč naporna. Pod vrhom je tudi ob poseki klopca za počitek. Še kratek vzpon in smo na vrhu. Pot od Doma do vrha Tromeje traja 45 minut.

 

Tromeja je vrh nad Ratečami in  tromeja med Slovenijo, Italijo in Avstrijo. To je stičišče treh kultur: slovanske, romanske in germanske. Vsako leto se na vrhu srečajo predstavniki vseh treh narodnosti.

 

Z Avstrijske strani so na vrh speljane žičnice. Na vrhu je tudi nekaj oddajnikov. Zelo lep je pogled na Julijske Alpe in Avstrijo. Z vrha se vidi Beljak, Osojščica, Dobrač. avstrijska koča Dreiländerechhütte; na našo stran dolina Tamar, Razor, Prisojnik, Mangrt, Škrlatica, Mojstrovke  in kot na dlani Ponce.

 

Po daljšem postanku in ogledu z vrha, se odpravimo po italijanski strani po krožni poti navzdol proti kapelici Marije Snežne (Madonna della Neve ali Maria im Schnee) in proti Ratečam, kjer nas bo čakal avtobus ter topla malica.

 

Sledi kratka vožnja do Mojstrane, kjer si bomo ogledali Slovenski planinski muzej. Ideja o postavitvi planinskega muzeja se je pričela leta 1901. Slovesna otvoritev današnjega pa je bila 7. avgusta 2010.  Po ogledu se odpravimo  proti domu.

 

Prispevek po udeležencu:  30,00 €

 

Kaj potrebujemo za pohod?

Malico in pijačo iz nahrbtnika, možno pa je tudi kaj kupiti v Domu na Tromeji. Priporočamo primerno topla oblačila, vetrovko ter rezervno oblačilo, zimsko planinsko obutev, pohodne palice, kapo ter rokavice. S seboj pa naj bo vedno tudi planinska izkaznica s plačano članarino za tekoče leto in osebni dokument.

 

 

ODHOD: ob 4.30  iz Ptuja – železniška postaja

                ob 5 uri iz Maribora – Mercator center, Tržaška 14

 

Hoja: predvidoma  5 ur    

Težavnost: lahka pot

Višinska razlika poti: 643 m

Povratek: v večernih urah  (21 ure – 22 ure)

Vodniki: Jadranka Furjan, Branko Dokl, Izidor Furjan, Franja Ferk

Prijave zbira:  Franja Ferk, tel.: 051 320 988 ali na e-mail: franja.ferk@gmail.com

           in Jadranka Furjan, tel.:  041 257 157 ali na e-mail: jadranka.furjan@gmail.com

 

 

 

 

 

 

"V gorah nekaj iščemo,

čeprav tam nismo ničesar izgubili.

Če bomo imeli kaj iskati tudi v prihodnje,

smo na pravi poti,"

je nekje zapisal Pavle Kozjek