PLANINSKO DRUŠTVO ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO   VARSTVO

CELJE

 

 

ODSEK ZA POHODNIŠTVO,  IPAVČEVA 18, 3000 CELJE

Sekcija PIRAMIDA MARIBOR-PTUJ

 

 

PO TUNELIH NA SVETO GORO (SKALNICO) PRI NOVI GORICI

 

TOREK,  8. FEBRUAR 2011

 

Ob 4. uri se bomo zbrali na ŽP Ptuj in ob 4.30 uri na parkirišču pred Mercator centrom, na Tržaški cesti 14 v Mariboru. Sledi vožnja po avtocesti v smeri Ljubljane in Nove Gorice do parkirišča pod Skalnico, kjer zapustimo avtobus.

Od tu naprej se podamo peš ter po nekaj metrih hoje stopimo v prvi rov, se dvigujemo po strelnem jarku, zopet stopimo na plano in po 520 metrih hoje si ponovno nadenemo čelade in svetilke in stopimo v 260 m dolg rov, se vzpenjamo mimo vodnjaka ter na višini 545 m stopimo ven na severni strani Skalnice. Mimo opuščenih vojaških objektov se povzpnemo na vzhodni del grebena, od koder je še do vrha 700 m sprehajalne poti.

 

Sveta Gora (682m) je ena najpomembnejših romarskih poti v Sloveniji. Dviguje se med reko Sočo na zahodni strani in Grgarjem pod vzhodnim pobočjem. Na vrhu stoji Bazilika Marijinega vnebovzetja, proglašena 1906 leta. Sedanja nova cerkev je bila zgrajena 1928 leta na mestu Bazilike, ki so jo Italijani porušili med 1. svetovno vojno. Na tem mestu je cerkev stala že v 11. stoletju, katero so porušili Turki 1470 leta. Prva romarska cerkev pa je bila zgrajena v letih 1541-1544 na mestu, kjer se je Marija leta 1539 prikazala pastirici Urški iz Grgarja in je sprejela kar 4-5 tisoč romarjev. V letih 1786-1793 je bila po odloku cesarja Jožefa I. opuščena in delno porušena. Znamenitost cerkve je podoba Matere božje nad glavnim oltarjem. Sveta Gora se imenuje tudi Skalnica, ki je sicer ime vrha gore.

 

Po okrepčilu iz nahrbtnika in ogledu cerkve, (po želji ogled muzeja Soške fronte), se po cesti spustimo do križišča na sedlu Preški vrh. Med potjo se srečujemo z mnogimi kavernami - ostanki 1. svetovne vojne - nekatere si bomo tudi ogledali. Našo pot nadaljujemo do spomenika na Vodicah, kjer je Mavzolej generala Gonzage iz 1. svet. vojne. Po položni poti pridemo spet do parkirišča in avtobusa.

 

V gostišču Oddih si bomo privoščili zasluženo enolončnino, nato pa nadaljevali vožnjo proti Štanjelu in si to slikovito kraško naselje z veličastnim gradom, ki sega proti vrhu 363 m visokega griča Turn, tudi ogledali.

 

 

 

 

 

Štanjel je bil zaradi prometno geografske in strateške lege pomemben že od mlajše železne dobe. Dokončno podobo gradu so dali grofje Coblenzi ob koncu 17. stoletja. Menjaval je lastnike, med njimi so bili Goriški grofje, nato Habsburžani…. Da je bil na Krasu problem z vodo dokazuje tudi Štanjel, kjer na trgih izstopajo kamniti vodnjaki.

 

 

Sledi še vožnja proti domu,  predviden prihod v večernih urah (med 22-23 uro).

 

 

CENA: 31  evrov pri udeležbi min 30 oseb

 

 

Kaj potrebujemo za pohod?

OBVEZNO ČELADA IN NAGLAVNA SVETILKA

Priporočamo primerno toplo oblačilo, vetrovko ter rezervno oblačilo, primerno planinsko  obute ter  pohodne palice. V nahrbtniku pa naj bo tudi kakšen sendvič in pijača.  S seboj pa naj bo vedno tudi planinska izkaznica s plačano članarino za tekoče leto.

 

 

ODHOD: ob 04.00 uri, iz ŽP Ptuj

                Ob 4.30 uri iz Maribora- Mercator center, Tržaška 14           

                 

HOJA: predvidoma 5-6  ur

TEŽAVNOST: lahka pot

POVRATEK  : v poznih večernih urah (22-23 ure)

VODNIKI: Branko Dokl, Izidor Furjan, Jadranka Furjan, Franja Ferk

PRIJAVE: JADRANKA FURJAN jadranka.furjan@gmail.com , tel. 041 257 157