KRNIŠKA GLAVICA 

JOF DI SOMPDOGNA

 

 

v nedeljo, 10. 10. 2010 ob 6. uri na Glaziji

(in običajnih dogovorjenih postajališčih)

 

Če nam ni uspelo osvojiti Montaža z južne strani, si bomo ob vzponu na Krniško glavico, 1889 m, dobro ogledali njegovo severno steno. Sredi mogočnih vrhov Zahodnih Julijcev in Naborjetskih gora je ta naš cilj, Krniška glavica, s svojo višino in lahkim dostopom prav neznaten, a zaradi svoje geografske lege med dvema čudovitima dolinama, Dunjo in Zajzero, je tako neverjetno razgleden, da ima vedno veliko obiskovalcev.

Preko Trbiža in Ovčje vasi se bomo zapeljali v Zajzero, Kugyjevo dolino, kot jo mnogi imenujejo, saj je bila zanj izhodišče za osvajanje Zahodnih Julijcev. Pot bomo začeli z zadnjega parkirišča. Najprej se bomo povzpeli do bivaka Stuparich, 1578 m, nad katerim se začenja Montaževa »superferrata«, a mi se bomo po krajšem počitku usmerili desno proti Krniški škrbini, prehodu iz Zajzere v Dunjo, in se v ključih povzpeli na Krniško glavico. Po počitku se bomo spustili po najbolj izhojeni poti do planinske koče Fratelli Grego. Po krajšem počitku pred kočo  nas čaka le še polurni spust do našega izhodišča.

Če nam bo čas dopuščal, se bomo ustavili še v Ovčji vasi (Valbruna), ki živi v spominu na velikega Kugyja in kjer si še vedno prizadevajo ohranjati slovenski jezik, tukaj pa je pokopan tudi Prešernov brat, duhovnik Jurij Prešeren.  

Za pot bomo potrebovali 6-7 ur, na avtobusu boste za vožnjo plačali 18 evrov, prijavite pa se Milenki Kajtner na tel. 031 273 329.