GLINŠČICA                              

 

 

                   

 

 

 

 NEDELJA, 22. MARCA 2009, OB 7.00 URI

 

 

Omenjenega dne smo prvotno nameravali obiskati Kobariški Stol, vendar zaradi dva metra debele snežne odeje  na vhu, smo vas povabili  v Val Rosandro- dolino Glinčšice. Tu se je  človek naselil že zelo zgodaj v preteklosti (neolitik) in je izrabil številne tamkajšne jame za prebivanje. Pomembno je obzidje gradišča na Vrhu Griže, ki je najobsežnejše v deželi. Pot se na dnu doline vije vzporedno z ostanki rimskega vodovoda (verjetno iz I.stol.po n.št.). Za vas Botač pa je značilna arhiktektura, ki se je spontano razvila na tem območju in za katero sta se uporabljala peščenjak in apnenec.

 

Zberemo se na AP-h kot je dogovorjeno in sveda ob 7.00 uri na AP na Glaziji in ob 7.10 na AP v Žalcu. Odpeljemo se do gradu Socerb ( več o zgodovini boste izvedeli na avtobusu), 390 m.n.v,od koder je lep  razgeld na Trst in tržaški zaliv. Tukaj zapustimo avtobus. Po ogledu gradu (žig SPT) pričnemo grebensko pot po Dalgi, vse do vrha M.Carso - Vrh Griže, 455 m.n.v., nato sledi spust po eni izmed monogih oštevičenih poti do koče Premuda, 80m.n.v. Tu se bomo razdelili v dve skupini:

 

Prva skupina se bo spehodila po kanjonu reke Glinščice do Bottazza –Botača in v prijetni slovenski gostilni Zerial, 183 m.n.v.  počakala drugo skupino, ki se bo dvignila nad kanjon in se nato spustila v Botač. Po kratkem počitku bomo skupno nadaljevali vzpon do cerkve  Matere Božje na Pečeti in naprej do piramide, kjer je čudovit razgled po kanjonu in na slap reke Glinščice. Sledi povratek do Socerba, kjer nas čaka avtobus.

 

Omenjeno turo bo vodila PLV MILENKA KAJTNER. Prva skupina jo bo zmogla prehoditi v štiri do petih urah, druga skupina pa bo hodila eno ali dve uri dlje.

 

Vse informacije in prijave dobite na telefonski številki 031 706 509 in na avtobuso plačate 16.00 € za avtobusni prevoz.

 

 

                     OBILO UŽITKA PO TRŽAŠKEM KRASU!