Planinsko društvo Zabukovica

Migojnice 6, 3302 Griže

 

Vas vabi na zadnje letošnje vodeno potepanje. Kljub temu, da v letnem koledarčku prireditev ni v nadaljevanju razpisane akcije, pa bomo na željo nekaterih pohodnikov obdržali nekajletno tradicijo »pohodov preko vrhov«. Zato se bomo zadnjo nedeljo v odhajajočem letu, 27.12.2009, podali na  potepanje po delu »Savinjske planinske poti« od prelaza  Lipa preko  Sv.Jošta, Tolstega vrha in Črete do Vranskega.

 Zbor prijavljenih pohodnikov bo ob 7,00 uri na AP Žalec. Od tu se bomo s svojimi avtomobili prepeljali do Lipe (723 m.n.m.). Pot nas bo vodila po kolovozu in planinski poti do Sv.Jošta (935 m.n.m.). Sv.Jošt se ponaša s cerkvico Sv.Gervazija in Portazija in cerkvijo Sv.Jošta. Pri kmetiji Mežnar si bomo v dnevnik Savinjske planinske poti vtisnili prvi žig. Pot nas bo dalje vodila mimo Planinca in spomenika proti  Tolstemu vrhu (1077 m.n.m.), kjer si bomo odtisnili drugi žig. Z vrha se bomo spustili do kmetije Ručgar in preko Ropasovih peči, od koder je lep razgled na Vransko in del Savinjske doline, kmalu prispeli do Črete.Tudi Čreta se ponaša z dvema cerkvama. Mi bomo najprej prišli do cerkve Sv.Katarine pri Zakrajškovi domačiji (920 m.n.m.), kjer bo možno kupiti domače dobrote, v nadaljevanju pa se bomo mimo spomenika in cerkve Sv.Marije (944 m.n.m.) spustili do planinskega doma na Čreti (870 m.n.m.). Tretji žig si bomo odtisnili v dnevnik Savinjske planinske poti ob primernem počitku in okrepčilu. Od našega izhodišča na Lipi do Črete bomo hodili  dobre tri ure, odvisno od snežnih razmer. Po že omenjenem daljšem postanku v planinskem domu na Čreti se bomo spustili na Vransko in tam zaključili potepanje. Do Vranskega bomo hodili slabo uro in pol, torej bo skupne hoje brez počitkov za štiri in pol do pet ur.

Kot že omenjeno bo prevoz v lastni režiji, na poti bodo dobrine iz nahrbtnika, za pogostitev na zaključnem pohodu na Čreti pa bo vsak posameznik prispeval 10 €. Če bomo pridni nas bo morda obiskal eden od dobrih decemberskih mož, verjetno pa bo zapela tudi harmonika ali vsaj kitara. Oprema naj bo primerna zimskim razmeram, vsekakor pa naj ne manjka dobre volje v veselem decembru.

Prijave sprejema organizacijski vodja Bogomil Polavder-Milan do vključno petka, 25.12.2009 na mobi: 041-688-055 .

Vljudno vabljeni in naj Vam bo v veselem decembru lepo, v prihajajočem novem letu 2010 pa Vam želimo predvsem zdravja, osebne sreče, veliko ljubezni in varen »šrit« (korak) kjer koli  in s komerkoli že boste hodili.

Srečno in nasvidenje na naših skupnih planinskih poteh !!!