ŠTIRIDNEVNI IZLET PO POTI SPOMINOV  PO BOSNI

 

Programsko sorodna združenja: Društvo za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije Laško, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Laško,  Združenje Sever – odbor Laško, OZB  NOB Laško in Območno združenje slovenskih častnikov Laško bomo, v času od 24. septembra do 27. septembra 2009, organizirala štiri dnevni izlet po Bosni in Hercegovini. V okviru izleta si bomo ogledali kulturno zgodovinske znamenitosti prijateljske države ter obiskali tudi pomnike iz polpretekle viharne zgodovine tega dela Evrope.

 

Izlet bo potekal po sledečem programu:

 

1. dan – četrtek, 24. septembra 2009:

 

LAŠKO – BIHAĆ – NP KOZARA ( 400 km )

Zbor izletnikov v Laškem na avtobusni postaji ob 03.30 uri.

V zgodnjih jutranjih urah se boste zapeljali proti Karlovcu in dalje do zgodovinskega mesteca Bihač ob reki Uni. Mesto je imelo pomembno vlogo v času Avstro Ogrske in kasneje v II. Svetovni vojni. V osvobojeni » Bihaški republiki« so se sprejele pomembne odločitve za končno osvoboditev Jugoslavije. To je bilo med 26. in 27. novembrom 1942 leta, ko Bihač spoznamo kot kraj I. zasedanja AVNOJ-a.

Krajši postanek v mestu za ogled muzeja AVNOJ-a, nato  nadaljevanje vožnje ob reki Uni do Nacionalnega parka Kozara. Kozara je razglašena za nacionalni park že od leta 1967 in se razprostira  med reko Uno, Savo, Sano in Vrbasom. Center kulturnih in zgodovinskih dogajanj je zagotovo spomeniški kompleks na Mrakovici, kjer se nahaja monumentalni spomenik padlim žrtvam. Več kot triintrideset tisoč civilnih žrtev je bilo v času ofenzive na Kozari, sedemdeset tisoč pa jih je umrlo po  taboriščih. Med njimi je bilo 23.000otrok.

Namestitev v hotelu****, večerja in nočitev.

 

 

2. dan – petek, 25. septembra 2009

 

 DRVAR – JAJCE – TRAVNIK – SARAJEVO ( 430 km )

Po zajtrku se boste zapeljali mimo Sanskega mosta in Bosanskega Petrovca do Drvarja. Obiskali boste Titovo pečino pred katero stoji lesena baraka, ki so jo leta 2006 popolnoma obnovili. Letos bodo ob 65. letnici desanta na Drvar v okviru spominskega kompleksa odprli še dve zgradbi.

Drugo zasedanje protifašističnega sveta narodne osvoboditve Jugoslavije, bolj znano kot AVNOJ, tudi po 66 letih ostaja zgodovinsko; kot tudi Jajce, malo bosansko mestece, stisnjeno na hrib med dolinama rek Plive in Vrbas. Leto1943 -  povsod je vojna. Nihče ne ve več, kako je takrat, ko utihnejo puške. Dnevi so se spremenili v noči, pekel. Družine ne objokujejo več svojih mrtvih kot nekoč. Preveč se je nakopičilo vsega nečloveškega in solze usihajo…

Ne prvo ne tretje zasedanje AVNOJ-a v Bihaću in Beogradu nista bili tako pomembni, vsaj kar zadeva Slovenijo, kot prav drugo v zgodovinskem Jajcu. Na tem zasedanju so bili položeni temelji nove, zdaj že nekdanje demokratične in federativne Jugoslavije, v brezkompromisnem narodnoosvobodilnem boju z okupatorjem in njegovimi sodelavci. Sprejet je bil tudi sklep o priključitvi Primorske k matični državi. Žal je veliko materiala med zadnjo vojno izginilo iz muzeja. Ogledali si boste lani delno obnovljeni muzej.

Pot boste nadaljevali do Travnika, ki ima bogato zgodovino še iz časov turškega in avstro-ogrskega obdobja. Obiskali boste rojstno hišo - muzej nobelovca Iva Andriča. Vsekakor pa ne smete pozabiti pokusiti daleč poznani travniški sir. Zapeljali se boste do Sarajeva in se namestili v hotelu***.Po namestitvi tipična nacionalna večerja z glasbo v nacionalni restavraciji.

 

3. dan – sobota, 26. septembra 2009

SARAJEVO – JABLANICA – MOSTAR – BILEČA - NP SUTJESKA – TJENTIŠTE – SARAJEVO ( 422 km)

JablanicaPo zajtrku se odpravite do 86 km oddaljene Jablanice.  Postanek v Jablanici, znani po veliki bitki na Neretvi iz II. svetovne vojne imenovani »bitka za ranjence«. Po ogledu mostu in muzeja, ki je v zelo slabem stanju, nadaljevanje vožnje do Mostarja, s slikovito lego na obali reke Neretve. Ogled glavnih znamenitosti: most Sultan Sulejmana. Stari most je bil 1993 porušen in ponovno obnovljen; sprehod po »kojundžiluku«, kjer bo čas za pravo turško kavo, vabile bodo tudi številne trgovine in rokodelske delavnice. Nadaljevali boste čez Gacko polje do Bileče, kjer ste mnogi služili peklenski vojaški staž ter nato, po krajšem obisku in ogledu nadaljevanje do nacionalnega parka Sutjeska.

Vodnik vas bo spomnil na hude bitke ki so se pred 66. leti odvijale pod Zelengoro. Ogledali si boste tudi veličasten spomenik in muzej padlim borcem. Zapeljali se boste do hotela v Sarajevu, večerja in nočitev.

romunija4dan

 

 

 

 

 

 

4. dan – nedelja, 27. septembra 2009

 

 SARAJEVO – ZENICA – SLAVONSKI BROD - SLOVENIJA - LAŠKO  (562 km)

 

Po zajtrku se odpravite še na ogled mesta: Baščaršija, Begova džamija - najznačilnejši sakralni islamski objekt na Balkanu iz leta 1521, mestna hiša, Principov most. Na razdalji približno 300 metrov ogled treh različnih sakralnih stavb: katoliške cerkve, sinagoge in džamije. Še vožnja do Iliđe in nato slovo od gostiteljev ter vožnja proti domu. Prihod v Laško v nočnih urah.

 

 

Izleta se lahko udeležijo člani uvodoma navedenih združenj in društev ter njihovi družinski sopotniki.

 

Cena izleta znaša 200,00 EUR po osebi (število izletnikov – 45); možno je obročno odplačevanje na pet obrokov, s prvim plačilom ob prijavi do 17.06.2009 (naslednji: 22.07.2009, 19.08.2009, 16.09.2009 in zadnji obrok 14.10.2009).

Prej prispele prijave imajo prednost do popolnitve avtobusa. Prijave in plačila bodo pobrane v pisarni na Trubarjevi 3 v Laškem ob navedenih dnevih od 15.00 do 17.00 ure.

Akontacije so vračljive samo zaradi izrednih pogojev neudeležbe posameznikov, drugače pa veljajo splošni pozitivni predpisi ob organizaciji tovrstnih dejavnosti.

 

Cena vključuje: prevoz z udobnim avtobusom na opisani poti, stroške cestnin, stroške dveh voznikov, vsi ogledi in vstopnine po programu; vstopnino v muzej AVNOJ-a v Bihaću, večerjo, nočitev in zajtrk v hotelu*** na Kozari, vstopnino v NP Kozara, vstopnino v Drvarju, vstopnino v muzej Ive Andriča v Travniku, tipično bosansko večerjo z glasbo, dva polpenziona v hotelu*** v Sarajevu, ogled Sarajeva vstopnino v NP Sutjeska, slovensko vodenje in strošek organizacije.

 

Za obisk in prehod sosednjih držav Hrvaške in Bosne in Hercegovine zadošča veljavna osebna izkaznica ali potni list Republike Slovenije.

 

 

Podrobnejše ali dodatne informacije so mogoče ob sredah od 16. do 18. ure v pisarni navedenih združenj in društev na Trubarjevi 3 v Laškem.

 

 

Veselo in prijetno potovanje !