PLANINSKO DRUŠTVO

ZABUKOVICA

VODNIŠKI ODSEK

 

 

vabi na izlet na

CERJE – TRSTELJ (643m)

v ponedeljek, 17. aprila 2006 ob 6.00 uri iz Migojnic

 

 

 

Med vožnjo po Vipavski dolini ste gotovo že opazili greben, ki se dviguje južno od doline in jo ločuje od Krasa. Najzahodnejši slovenski vrh v tem grebenu je Cerje, neugledna vzpetina, ki bi jo komaj opazili, če ne bi bili pred nekaj leti na njej postavili ogromnega »obrambnega stolpa«. Kljub navidezni neuglednosti je s Cerja čudovit razgled na Vipavsko dolino, Goriško, Čaven in Sveto goro, v ozadju pa v lepem vremenu opazite Julijske Alpe.

Le malokdo ve, da je soška fronta, ki nam je najbolj znana po svojih ostankih z gora okoli Tolmina, Kobarida in Bovca, segala tudi na slovenski Kras, kjer je današnjim popotnikom zapustila razvejeno omrežje kolovozov in makadamskih cest, po katerih lahko obiskujemo kraške travnike in borove gozdiče med Kostanjevico na Krasu in Vipavsko dolino.

Kraško planoto na severni strani ločuje od Vipavske doline greben, imenovan Črni hribi, v katerem se od Mirne (na zahodu) do Branika (na vzhodu) kar vrstijo vrhovi. Najvišji in najbolj razgleden med njimi je Trstelj, na katerega vodi tudi vrsta markiranih poti. Z vrha Trstelja boste ob lepem vremenu videli celotno Vipavsko dolino s Trnovskim gozdom in Nanosom ter Julijskimi Alpami v ozadju, na jugu pa se onkraj kraške planote odpira pogled na Tržaški in Piranski zaliv.

 

Črne hribe bomo prehodili od Cerja, preko Trstelja (SPP-žig), do vasi Lipa. Pot je lepo speljana in je primerna za vse kategorije pohodnikov. Za celotno prečenje bomo potrebovali 4 ure lahke in zmerne hoje.  

 

 

Zbrali se bomo ob 5.45 uri na AP na Glaziji in ob 6.00 uri izpred pisarne društva in na AP v Žalcu.

 

 

PRIJAVITE SE pri organizacijskem vodji Lukanc Boris Luka-tu, tel. 041-698-740 do srede 12.aprila 2006. Potrebujemo vremenu in izbrani smeri primerno pohodniško opremo. Cena prevoza je 3.500 SIT za odrasle, za otroke v spremstvu staršev brezplačno, za mladino polovično.

 

 

VABLJENI VSI LJUBITELJI NARAVE!