PLANINSKO DRUŠTVO

ZABUKOVICA

VODNIŠKI ODSEK

 

 

vabi na izlet na

                                                          OJSTRICO (2350M)

             v soboto, 22. julija 2006 ob 5.15 uri iz Migojnic

 

 

OJSTRICA (2350m) je najvišja gora v vzhodnem delu osrednjega grebena Kamniških in Savinjskih Alp. Njen ozki piramidasti skalni vrh se iz Savinjske doline in Ljubljanske kotline, ter bližnjih in daljnih vrhov vidi kot ostra konica, ki ji je dala ime. V vsej svoji lepoti pa se pokažejo njena ostenja iz Logarske doline in Robanovega kota, dveh najlepših alpskih dolin pri nas in v Evropi.

Ojstrica izteza svoje grebene na vzhod, zahod in proti severu. Vzhodni Kocbekov greben povezuje Ojstrico z Malo Ojstrico (2017m), nadaljuje pa se proti Velikemu vrhu (2110m) nad Robanovim kotom. Kocbekov greben ima ime po Franu Kocbeku, ki je leta 1894 skupaj z Jurijem Planinškom iz Luč po njem splezal Ojstrico. Zahodni greben se spušča v škrbino Škarje (2141m), in jo loči od Lučke Babe (2244m). Severni greben se z vrha znižuje proti Škrbini (1800m), zajedi med Ojstrico in severno sosedo Krofičko (2083m). Južno razbrazdano pobočje Ojstrice se spušča v prostrano zeleno kotlino Korošica.

 

Tokratno turo bomo pričeli na planini Podvežak. Pot nas bo vodila po lepo uhojeni in zelo razgledni lovski poti, ki je speljana mimo lovske koče in pelje preko Lastovca (1841m) in Deske (1970m) nad Vodotočnikom, do križišča poti pod Belim vrhom (1961m). Od tu naprej bomo nadaljevali po Kocbekovi poti na vrh Ojstrice. Možno pa bo pot nadaljevati tudi kar direktno do Kocbekovega doma na Korošici, kamor bodo sestopili pohodniki z vrha Ojstrice. Vračali se bomo mimo Vodotočnika in planine Vodole na planino Podvežak.

 

Tura je srednje zahtevna in bo trajala, odvisno od izbrane smeri 5 do 7 ur.  

 

Zbrali se bomo ob 5.00 uri na AP na Glaziji in ob 5.15 uri izpred pisarne društva in na AP v Žalcu.

 

 

PRIJAVITE SE pri organizacijskem vodji Lukanc Boris Luka-tu, tel. 041-698-740, do četrtka 20.07.2006. Izlet je srednje zahteven in se priporoča obutev za visokogorje. Cena prevoza je 2.500 SIT za odrasle, za otroke v spremstvu staršev brezplačno, za mladino polovično.

 

 

 

 

 

VABLJENI VSI LJUBITELJI NARAVE!