PLANINSKO DRUŠTVO

ZABUKOVICA

VODNIŠKI ODSEK

 

 

vabi na izlet na

KOČNO(2540m) in ledinski vrh(2108m)

                       v soboto 19.08. in nedeljo 20.08.2006

 

Kočna (2540m) je najzahodnejši dvatisočak skupine Grintovca. Z juga deluje mogočno zaradi svojega severozahodnega grebena, ki je v Kamniško-Savinjskih Alpah najdaljši. Kočno na treh straneh oklepajo doline: na jugu dolina potoka Suhodolnica, na zahodu dolina Kokre, na severu ledeniški krnici Makekova in Ravenska Kočna. Kočna ima dva vrhova, severna Jezerska Kočna je višja (2540m), južna Kokrska Kočna (2520m) pa nekaj nižja. Vrh Kočne je prav tako grebenski in poteka v smeri severozahod-jugozahod ter ga sestavlja vrsta stolpov. Ta del gore je precej razbit, ker je kamnina rdeča in privablja strelo.

Ledinski vrh (2108m) ali Mala Baba se nahaj nad Jezerskim in je na meji z Avstrijo. Z vrha je lep razgled proti sosednji Babi na severu, proti zahodu vidimo Mrzlo goro, proti jugu pa je Skuta (2533m) s svojimi sosedami in na zahodno stran pa vidimo dolino Ravensko Kočno in nad njo Češko kočo. Na vrhu je prostora le za enega človeka pa še ta nima kje biti.

 

Z avtobusom se bomo odpeljali skozi Spodnjo Kokro do Suhega Dola, kjer bomo pri kmetiji Suhodolnik pričeli z našo turo. Pot vodi po markirani poti mimo Bivaka v Kočni (1952m), ki stoji na razglednem pomolu vzhodnega kraka južnega grebena Kokrske Kočne. Po prečenju obeh  vrhov se bomo spustili po policah pod stolpi mimo znamenitega ozkega preduha (kjer se moramo »zbasati« skozi), do Dolške škrbine, najnižje točke med Kočno in Grintovcem. Na tem delu zavije naša pot proti Češki koči na Ravneh(1542m), kjer bomo prespali.

Naslednje jutro bomo nadaljevali po zavarovani Slovenski, do Krajnske koče na Ledinah (1700m) in po krajšem postanku nadaljevali proti Ledinskemu vrhu. Z vrha se spustimo na Jezersko sedlo (2034m) in naprej do Savinjskega sedla (2001m), proti Frischaufovem domu na Okrešlju (1396m) in zaključimo našo pot pri koči pod slapom Rinka.

 

Pot je zahtevna, ampak dobro varovana, zato zahteva dobro kondicijsko pripravljene pohodnike. Tudi oprema naj bo temu primerna. Čelada je obvezna in se jo da tudi izposoditi na društvu.   

 

Zbrali se bomo ob 4.45 uri na AP na Glaziji in ob 5.00 uri izpred pisarne društva v Migojnicah  in  na AP v Žalcu.

 

 

PRIJAVITE SE pri organizacijskem vodji Lukanc Boris Luka-tu, tel. 041-698-740, do srede 16.08.2006. Cena prevoza je 3.500 SIT za odrasle, za otroke v spremstvu staršev brezplačno, za mladino polovično.

 

 

 

 

 

VABLJENI VSI LJUBITELJI NARAVE!