PLANINSKO DRUŠTVO

ŠEMPETER

 

vabi vse ljubitelje narave in gora na izlet v

 

SEXTENSKE DOLOMITE

v soboto in nedeljo 17.in 18. avgust 2013

 

Ob  4. uri se zberemo pred restavracijo Nekropolis odkoder se z izrednim avtobusom odpeljemo v smeri Gorenjske, dalje v Avstrijo in nadaljujemo v Italijo.

Dolomiti so s svojo lepoto vedno privlačen cilj za vse, ki tako ali drugače osvajajo vrhove ali pa zgolj občudujejo gorsko naravo. Pri tem posebej izstopajo Tre cime (Drei Zinnen – 299m), ki so sicer dostopne le izurjenim plezalcem, zato pa pod njimi in okoli njih vodijo številne poti, ki so tako uhojene, da bi jim lahko rekli že kar turistične. Te poti so tudi naš glavni cilj, razen tistih pohodnikov, ki se bodo želeli spopasti z zavarovano potjo (ferato).

Do izhodišča se bomo peljali po dolini reke Drave, skoraj do njenega izvira, skozi slikovita naselja Innichen, Sexten, Moos in se ustavili v dolini Fischleintal (Val Fiscalina), ki je naše izhodišče.

Prvi dan bomo najprej prehodili to slikovito dolino, obdano z mogočnimi vrhovi, nato pa se bomo mimo jezer Laghi dei Piani povzpeli do koče Drei Zinnen Hutte (Rifugio Locatelli -2405 m). Tu se bomo namestili v kočici (capanna), ki stoji blizu glavne koče, in si oddahnili. Nato se bomo razdelili, saj bo lažja skupina obhodila Tre Cime in ob poti obiskala dve znani koči (Lavaledo in Auronzo) ter planšarijo, težja pa se bo po zavarovani poti povzpela na Paternkofel (Monte Paterno – 2744m). Po vrnitvi nas v koči čaka večerja.

Po zajtrku se bomo odpravili pod severnimi pobočji Paternkofla proti pravljični koči Buellelejoch Hutte (Rifugio pian di cengia -2528 m). Na tem delu poti nas bodo spremljali osupljivi pogledi na glavne dolomitske vrhove. Nato se bomo spustili proti Szigmondyhutte (Rifugio Comici – 2224 m) pod mogočnim vrhom Zwolferkofel (Croda dei Toni). Sledi spust proti dolini, ki je bila tudi naše izhodišče in kjer nas bo čakal avtobus. Vsak dan bomo hodili 6-7 ur.

Oprema: pohodniški čevlji, palice, za prenočišče spalna rjuha, za zavarovano pot pa še plezalni pas, samovarovalni komplet in čelada.

Prijave s pristojbino 75 EUR (prenočišče,večerja,zajtrk, prevoz) zbiramo do srede 14.08.2013 oz. do zasedbe avtobusa na tel. štev. 5701-944 ali 031 501-244. Če se prijavite ste tudi nosilec stroška.

 

POJDITE Z NAMI V DOLOMITE!