Text Box:  PLANINSKO DRUŠTVO PT CELJE   

Polzela, 31.03.2007

 

 

VABIMO NA SKUPNI POHOD PD PT LJUBLJANA, MARIBOR in CELJE

 

 

SLOMŠKOVA POT

 

 

V petek, 27. aprila 2007

Zbirališče: TELEKOM Lava 1, ob 7,30 uri

 

S prijatelji iz PD Ljubljane in Maribora se srečamo ob 8 uri na avtobusni postaji v Šentjurju. Navkljub prazniku bo v bližini verjetno že kaj odprtega za jutranjo kavico. Po kofetanju se skupaj odpravimo do izhodišča letošnje etape Slomškove poti.

Celotna Slomškova pot se prične na Bizeljskem, dalje vodi proti severu, preko celotnega vzhodnega dela Kozjanskega do Nove Cerkve (po vojni Strmec pri Vojniku), kjer se sedaj zaključuje. Morda bo podaljšana do Vuzenice ali celo do Šentandraža v Labotski dolini. Po poti nas vodijo rumene markacije v obliki odprte knjige, na križpotjih in odcepih so postavljene rumene tablice s puščico in napisom Slomškova pot. Na pomembnejših točkah so rumeni panóji v obliki ščita, ki seznanjajo pohodnike z zanimivimi drobci iz Slomškovega življenja in opisom kraja.

 

Torej nadaljujemo tam kjer smo lansko leto končali, v Olimju. Tokrat nas bo pot vodila povprek preko osrednjega dela Kozjanskega od Olimja do Kalobja.

Kot mogočna kulisa zakriva proti zahodu pogled mogočna Rudnica. Vzpon nanjo je nekaj časa strm, vendar tega ni veliko. Hodimo mimo cerkvice sv. Andreja. Zanimiv je njen stil gradnje, kateri je nenavaden za te kraje! Na vrhu na sedlu gremo desno še na bližnji vrh Olimska gora (626m), za nekaj metrov je višji Plešivec (686m)ne bo časa, vendar njega obiščemo kdaj drugič. Vrha sta zaraščena, zato je z njega precej omejen razgled. Žig Plešivca je pri Loknarju. Od razpotja se počasi spuščamo do zaselka Rudnica in od tu dalje je slabih pet kilometrov hoje po vijugasti cesti. Bližnjice tu ni dobro uporabljati, kajti polno je globač in z vsakokratnim spuščanjem in vpenjanjem zapravljamo kar precej časa! Naslednja kontrolna točka je turistična kmetija Loknar (Loka pri Žusmu 27). Od Loknarja se spuščamo do Žamerka in nato povzpnemo po vijugasti stezi do vrha do Žusma. Vrh obeležujeta dve cerkvi sv Jakob in sv. Valentin. V bližji, morda edini, naseljeni hiši je žig kontrolne točke. Nadaljujemo po cesti mimo mogočnih ruševin Žusemskega gradu. Grad je bil v zgodovini omenjen že v 12 stoletju, tako žalostno pa že propada več kot 100 let, ko ga je zapustil njegov zadnji lastnik. Škoda! Okolica gradu ima zanimivo ime Volčja jama. Kaj kmalu je naslednja kontrolna točka (žig) turistična kmetija Žurej Dobrina 32. Proti severu se prikaže Slivniško jezero in ob straneh mnoge vinske gorice. Dalje hodimo po veznih cestah med redkimi kmetijami, prečkamo magistralno cesto Šentjur – Kozje, povzpnemo po stezi do cerkvice sv. Janeza na Slivnici. Bližnji sosed hrani žig. Ta sosed, z zanimivim imenom Franc Jožef, je vrtnar in oskrbuje v svoje zadovoljstvo mali botanični vrt, če bo volja si ga ogledamo. Zadnja etapa ni tako dolga, vendar zaradi utrujenosti se nam lahko kar zavleče. Iz Slivnice se spustimo do magistralne ceste med Šentjurjem in Planino, nato po stranski cesti do zadnje točke na Kalobju (žig).  

 

Tu zaključujemo letošnji del poti. Iz Olimja mimo vseh kontrolnih točk je potrebno kar do 7 ur hoje večinoma po cesti, kar ni malo. V pomoč nam je lahko vodnik Slomškova pot izpod peresa Stanka Klinarja.

 

Hoja ni naporna, zahteva pa nekoliko vztrajnosti pa tudi kondicije. Oprema naj bo vremenu in terenu primerna.Pohodne palice morda tudi dežnik ne bosta odveč! Hrana iz nahrbtnika ali pa na kakšni kmetiji odprtih vrat.

 

Zaradi ureditve prevoza pričakujemo vaše prijave do petka 21.4.2007. Za kritje dela vrednosti prevoza vsa udeleženec prispeva € 5.

Prijave: na recepciji Telekoma 03/4283000.

 

Za morebitna vprašanja sem na razpolago na tf: 031/323353 (nič več na 03/4283413!!)

Izlet vodijo: Ferdo in Boris Lazar!

 

Prijetno počutje med nami,

lep planinski pozdrav!

 

Predsednik PD: Janko Cerkvenik

 

OPOZORILO!!.00
S prijavo udeleženec potrdi, da je pripravljen za varno sodelovanje na izletu, to pomeni, da se zaveda svoje zdravstvene, fizične in tehnične sposobnosti. Ter seveda ima urejeno članarino. Udeleženec je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodja izleta, sicer hodi na lastno odgovornost!!!