Slap Perinik

Še dolg iz mojega dopusta :)
Obiskal sem spodnji in zgornji slap Peričnik Imel sem pa tudi super vodiča, ki me je peljal krožno čez galerije nazaj v dolino.

Peričnik je slap in potok v Triglavskem narodnem parku, ki teče v ledeniško dolino Vrata, kjer se izliva v potok Bistrica.

Opis

Peričnik sodi med najbolj znane slapove v Sloveniji. Govorimo lahko o dveh slapovih: 16 m visokem zgornjem Peričniku in 52 m visokem spodnjem Peričniku. Kadar govorimo o slapu Peričnik, imamo v mislih mogočen izrazit curek vode spodnjega slapa, ki buči preko 52 m visoke stene. Če se izpod slapa podamo na nasprotni breg Bistrice ter nekaj deset metrov navzgor po melišču, lahko občudujemo slikovito podobo obeh slapov. Kot dva mogočna stražarja čuvata ledeniško dolino Vrata.

Dostop

Dostop do spodnjega slapa je lahek, saj se lahko do njega pripeljemo kar z avtomobilom iz Mojstrane. V Mojstrani moramo biti pozorni na odcep ceste proti dolini Vrata in Aljaževemu domu. Po približno treh kilometrih vožnje se pripeljemo do brunarice pod Peričnikom. Tu je tabla uprave Triglavskega narodnega parka s podatki o slapovih. Le nekaj korakov po stezici in že smo pod veličastnim, 52 m visokim spodnjim Peričnikom. Okrog njega se lahko tudi sprehodimo, vendar je priporočena nepremočljiva vetrovka (in čelada). Poleg slapa zlasti po deževju polzi po steni na milijone drobnih kapljic, skozi katere se moramo prebiti, da pridemo okoli slapa. Če lahko do tu pride praktično vsakdo, se moramo do zgornjega Peričnika malo bolj potruditi. Po desnem bregu potoka se dvigne kratka, vendar precej strma pot do drugega, 16 m visokega slapu. Zgornji slap je precej podoben spodnjemu, saj se lahko tudi tu 'sprehodimo' okoli njega. Tu velja opozoriti, da spust do vrha spodnjega slapu ni varen, saj lahko hitro omahnemo preko več kot 50 m visoke stene. Če se boste odločili za izlet do Peričnika, je najlepša lepo urejena pešpot iz Mojstrane po desnem bregu potoka Bistrice.

--
Lp Beno