Dopisnica iz CeljaSpoštovani!

Že več kot 10 let redno spremljamvašo spletno stran »marin@skoberne.si«, in si ogledujemslike različnihplanincev. Že nekaj časa ne morem hoditi v hribe. Planinske slike so mi nekakšno nadomestilo za hojo. Slike mi nekako nadomestijo obiske gora. Najbolj so mi všeč slike g.Staneta Vizjaka, ki so opremljene s komentarji. Sedaj pa, oprostite, nekaj kritike. Vseh 10 let, kar spremljam vašo spletno stran, le-ta ni bila posodobljena. Slike na vapi strani niso posebej kvalitetne. So bolj informativnega značaja, kje planinci hodijo. Splošna kvaliteta je verjetno posledica stiskanja prejetih slik od posameznih pošiljateljev, da prihranite prostor na disku. Sem pa slišal, da je mogoče pri Googlu slike shranjevat v oblaku na njihovi strani. S tem se ne obremenjuje vašega računalnika. Več posameznikov mi je povedalo, da slike shranjujejo pri Googlu. Sicer naj bi obstojala nevarnost, da bi šle slike k vragu, če bi Googl nehal delovati! Tveganja so pa povsod. Če bi se v tem izboljšala kvaliteta slik na vaši strani, pa bi bilo tudi nekaj. Prijatelje bi morali obvestiti naj vam slike pošljejo v večji resoluciji (npr 1200 ali 1600). Sledilcem vaše spletne strani bi zagotovili večjo kvaliteto slik. Spremljam tudi druge spletne stranikot npr. turni klub GORA, Bogdana Ambrožica; tudi fotoalbume drugih PD. Povsod je kvaliteta slik boljša kot je na vaši strani. Verjetno nebi bilo preveč zapleteno, če bi vašo spletno stranposodobili, da bi se kvaliteta slik poboljšala. Ker nima svojega maila, vam zato svoje pripombe pošiljam na star način, s pomočjo dopisnice. Pozdrav, XXXXX

 

 

Pozdravljeni!

Skušal bom odgovoriti na vaše pozitivne, pa tudi na malo manj pozitivne kritike!

Res me veseli, da lahko pripomorem k vašem podoživljanju vaše hoje v gore!

Ko sem sam uporabljal termin "slike" sem bil okrcan od priznane fotografinje, da so na moji strani "FOTOGRAFIJE". Seveda se strinjam, ker poznam kar nekaj slikarjev in slikark, ki ustvarjajo slike brez fotoaparata.

Da moja stran ni posodobljena že 15 let, je kriva le moja lenoba! Sicer nima nobene povezave resolucija fotografij na moji strani s starostjo portala, ker jaz določam ločljivost, katera je objavljena. Avtorji mi ponavadi pošljejo fotke z resolucijo fotoaparata, katera pa je pri sedanjih napravah kar impresivna. Zmanjšana ločljivost pa obstoja še iz časov, ko je bil internet še dosegljiv po bakrenih (telefonskih) žicah in bi bili tako veliki prenosi do uporabnika neužitno počasni.

Kot na uvodni strani piše, so fotografije le dokumentarnega značaja in služijo le za spomin na posamezne ture oz. izlete. Sedaj sem na vašo pobudo povečal ločljivost na 640 pik, kar tudi prispeva k lepšem ogledu.

Google: jaz sem svojo stran vzpostavil leta 2005, ko še ni bilo niti Facebooka, ne Twiterja in tudi ne ostalih oblik družabnih omrežij. Za internet server uporabljam en mini računalnik, kateri je namenjen le temu in mi ni nobena obremenitev pri mojem ostalem delu. Prav imate, ko pravite, da obstoja nevarnost, da bi Google prenehal delovati, ampak, tudi jaz lahko kadarkoli ugasnem računalnik in bi se "skoberne.si" hitro pozabil. Vsi, kateri obiskujete mojo spletno stran, ste moji gosti in ste obsojeni na stran takšno, kakršna pač je! Tukaj vas ne bodo NIKOLI motila pojavna okna, oglasi in piškotki! To pa zato, ker financiram svoj portal izključno jaz sam!! Tako bo tudi ostalo, dokler bom imel s tem veselje in videl smisel v svojem početju. Takrat, davnega leta 2005 ni bilo ne vem kakšne izbire reportaž z gora, danes je pa (hvalabogu!) izbira dokaj pestra in si lahko vsak ogleduje, kar mu je pač všeč!

Hvala vsem mojim sledilcem in prijateljem, kateri me zalagajo s fotografijami!

Martin Škoberne!