Rim

RIM 1. DAN 13. 3. 2024

Rim je glavno mesto Italije in tudi dežele Lazio (Lacij). Ima 2.860.000 prebivalcev, ustanovljeno pa je bilo 21. 4. 753 l. pred Kristusom. Vsi poznamo zgodbo od dvojčkih Romulu in Remu, ki sta bila najdenčka, in ju je našla in hranila volkulja. Rimski imperij, ki je bil verjetno največji imperij v Evropi, se je začel širiti prav iz Rima. Premagali so Kartagino, sprejeli pa veliko stvari od grške civilizacije in zgradili mogočno državo, katere zunanje meje so branile rimske legije, to je bila dobra izvežbana vojska. Rim je razvil, umetnost, znanost, filozofijo, gradil infrastrukturo kot so ceste in daljinski vodovodi ali akvadukti. Ker niso poznali dvigal in črpalk je voda v rimske hiše prišla le do pritličja, kjer je bilo bivanje potem lažje in boljše, kot višje. Rimljani so imeli izdelani celoten, kompleksen verski sistem rimskih mnogoterih bogov, ki so imeli čisto človeške lastnosti. Trajalo je več kot 300 let, da je krščanstvo zamenjali stari sistem, veliko je pomenila Konstantinova zmaga nad cesarjem Maksencijem. Nekdanje rimske templje so počasi spremenili v krščanske cerkve, veliko starega mesta pa je po germanskih osvojitvi Rima propadlo, in so nekdanje palače postale tako rekoč kamnolomi za nove gradnje. Rimljani so gradili z opeko.
Prvega dne smo se povzpeli na kapitolski grič, tam je tudi sedež senata, in rimskega župana. V mogočnih palačah so kapitolinski muzeji, zelo veliki, drugi največji za vatikanskimi, in smo si vse tudi ogledali in fotografirali. V Rimu ne boste videli veliko turističnih avtobusov, promet z njimi je omejen, potrebno je uporabljati Metro ali podzemno železnico, ki je najcenejši in najhitrejši način prevoza po mestu.
Izstopa mogočna marijina Aracelska tridvoranska cerkev z zelo bogatim okrasjem; vse stvari bi si lahko ogledovali še veliko več časa kot smo si. Prvi dan je minil hitro, z lepimi vtisi iz tega čudovitega mesta. Stanko Vizjak